... amit ígértem még hétfő este. Választásom ezúttal Taklerék friss rozéjára esett.
Ezt nevezhetnénk a hivatalos leírásnak (a Monarchiánál legalábbis):
"Portugieser, Kékfrankos, Zweigelt és Syrah fajták gyümölcséből készített, friss savakkal rendelkező rozébor, amelyet már az idei ősz termése adott. Eleven széndioxid-tartalma üdítőleg hat. Élénk színe a nagymama házi málnaszörpére, íze pedig a szájban szétpattanó, ropogós szőlőre emlékeztet."
Nos hát, azzal semmiképpen nem szállnék vitába, hogy mi van benne és milyen színe, mert hát ugye, ha Taklerék azt írták rá, hát az van benne. Alapból mondjuk a Syrah jelenléte meglepett, mert OK, hogy vannak (már nem is annyira) újabban próbálkozások a Syrah-ra itt-ott, de hángérien rozéban még nem találkoztam vele (vagy csak nem emlékszem már rá).
Mindenesetre nem akarok messzire menni a Syrah-témában, de az eddigi ismertebb próbálkozások ez ügyben Bock (Villány), Weninger (Sopron) majd Takler, Vesztergombi és Heimann pincék (SzeXárd) tőkéiről fakadtak, tiszta Syrah -ként, vagy legalábbis veres küvék segítségével, és az árak szórása is érdekesen lakult. A tiszta Syrah-t Sopronban 5000 Ft körül mérik palackonként, Szekszárdon 2000-3000 Ft között alakul, míg Villányban Józsi bácsi közel 8000 Ft -ot kér el érte.
Na, mindegy, ezzel csak a Syrah jelen helyzetét próbáltam érzékeltetni, nem a legolcsóbb fajták egyike - bár kinek mi olcsó ugyebár -, és akkor rozéba dobálják Takleréknél. Na, nem mintha ez baj lenne, sőt szerintem alaposan belejátszik a végeredménybe is.
Mint említettem nem szállok vitába a látvánnnyal, és a tartalommal, de essék szó mindenképpen az illatról és az ízről, mert e rozé illatáról sokat nem írtak még sehol, miközben az általam idén próbált új rozék közül, ez kapja tőlem illatban a legmagasabb pontszámot. Szerény véleményem szerint olyan fokon jelkentkezik az érett ribizke és málna az illatban,mint egyetlen vetélytársbansem az idei primőr rozékban. Színe valóban málnaszörp, illata fentebb részletezve, jöjjön hát az íze: szerintem ugyanaz folytatódik, mint az illatban - piros bogyós gyümölcsök (szemben a "hivatalos" szájban szétroppanó szőlővel), mint ribizke és málna. Ráadásul ezt olyan frissességgel és intenzitással, ahogy azt egy friss rozénak hoznia kell. És ha a két gyümölcs közül meg kellene mondanom, hogy melyik jelentkezik erősebben, akkor egyértelműen ribizli.
Lecsengésében tisztán jönnek a fent említett gyümölcsök, jól iható, könnyű, szén-dioxidban dús, első osztályú rozéküvé.
Mindenképpen érdemes rááldozni azt az 1300-1400 Ft -ot, akár többször is!