Mint azt a tegnapi Mandolás bejegyzésben is írtam, az első igazi veress, amit kóstoltam annak idején Gere Attila Cabernet Sauvignon -ja volt, de az évjáratot akkor még nem jegyeztem, így ezt nem tudom megosztani... Sebaj, a lényeg, hogy ez volt az a bor, ami miatt borissza lettem és hát egyáltalán nem bántam meg. El se tudom képzelni, hogy mi lenne velem most bor nélkül?! :)
Most itt az alkalom, hogy egy másik Gere-produkcióról írjak. Még a nyáron rendeltem egy palackot a pince Cabernet Franc Selection -jéből, méghozzá a 2005-ös évjáratból.
Számtalan helyen olvastam/hallottam, hogy a villányi borászok a Franc -ra esküsznek, gondoltam jó lenne ennek utánajárni, és tökéletes kísérleti alanynak találtam a Gere Attila-féle válogatást. Nem "hétköznapi" Franc, hanem mint a neve is elárulja, egy szelektált tételekből készített borról van szó.
A különlegessége már a palack külsejében is mutatkozik, hiszen nem a szokványos Gere arculat köszön vissza, hanem egy különlegesebb, Gere Selection - arculat.
Palack & címke itten balra (bocs, nem találtam jobb minőségű, nagyobb képet).
Bontsuk hát ki! Azonnali illatjegyek: erdei és bogyós gyümölcsök. Pohárban kicsit megforgatva szép mélyrubin szín, majd kellemes, komplex villányi veresshez méltó, enyhén fahordós illat.
Szájba véve abszolút mediterrán hatás, könnyen iható, tekintélyes. Kellőképpen érvényesül a fa, számomra pont elegendő, nem túlzó tanninok. Talán még lekváros is. Legalábbis olyan nagymama házi lekvárjának gyümölcsös illata tolul az arcba...
Lenyelve érezni a finoman hangolt savakat, majd tannin, fa, és megint tannin.
A "hivatalosnak tekinthető" leírás szerint (a hátsó címkén legalábbis ez áll): a Csillagvölgy-dűlőben található 43 éves ültetvény válogatott alapanyagából készült bor, mely a cabernet franc és Villány szó szerint gyümölcsöző kapcsolatának újabb bizonyítéka.
2005-ben nem annyira testével, mint inkább eleganciájával kíván hódítani: visszafogott,
de részletgazdag, illatban sok meggyel, szederrel és fűszerrel, ízben karakteres savgerinccel, amelyet szépen ellenpontoz a 16 hónapos, 80%-ban használt, 20%-ban új barik hordós érlelésből származó fásság és a visszaköszönő fűszerek. A Gere Pincészet frissebb, gyümölcsösebb arca, akár hétköznapokra is.
Ismét egy tökéletes, nem túlzó leírás, mert nagyon igaz:
Valóban gyümölcsös, valóban visszafogott fásság, valóban elegáns.
Bevallom, hogy idén október elején Villányban tett 3 napos látogatásom során abszolút ráhangolódtam a gyümölcsösebb veress vonalra, köszönhetően a kisharsányi mediterrán teraszon eltöltött nagyon kellemes szombat délutáni 3 órácskának, amit a Vylyan portfóliójának majdnem teljes végigkóstolásával töltöttünk el. Minden hódolatom Ipacs-Szabó Istváné, mert az a 2004-es Pinot Noir és az a Cabernet Sauvignon Selection 2003-ból a gyümölcsösség magasiskolája.
De, mivel nem egy kategóriában játszik a Franc -nal sem a PN, sem a CS, így nem hasonlítanám össze e bejegyzés tárgyával őket.
Mindenestre, ha valaki rajtam kívül szintén erre a gyümölcsös vonalra esküszik, melegen (na jó, inkább szobahőmérsékleten) ajánlom a Gere Cabernet Franc Selection -t 2005 -ből. Nem fog csalódást okozni.
Klubtagságival 4.400/palack, anélkül pedig 4.800, itten:
http://www.bortarsasag.hu/hu/wine/gere-cabernet-franc-valogatas-2005-villany