de senki nem írta meg, hogy mit bontsak, ezért magam döntöttem... Két részletben osztom meg veletek az élményeket.
Szorgosan bontogattam, iszogattam. Most ennek az lett a hátulütője, hogy csak rendkívül röviden írogatom le, hogy mivel mi volt a helyzet - az emlékek már ködbe vesznek, és nem szokásom jegyzetelni kóstolás közben:
Figula Kékfrankos Rosé 2007: Hozza a megszokott formáját. Üde tisztaság, intenzív gyümölcsösség ízű, igazi, könnyen iható rosé. Enyhén savas, de annál zamatosabb utóízzel.
A címke 2006-os.
Vesztergombi Pinot Noir Rosé 2007: Itthon is egyre inkább divatos a Pinot Noir, bár vörösborban már van pár év "hagyománya" nálunk is (sőt, ha jól emléxem, Ipacs-Szabó Istvánék a 2004-essel nem is akármilyen díjat söpörtek be a Decanter -től). Mivel ennek a rosénak PN az alapja, ez egy egészen halvány színű. Illata - legendás "borbarátomat" idézve - pünkösdi rózsa, bár a szakértők szerint inkább déli gyümölcs... Sztem a pünkösdi rózsa közelebb áll a valósághoz. Alacsony savtartalmú, frissességét a szénsav adja igazán, szinte pezseg és még röfögtet kicsit :)
Konyári Loliense Fehér 2006: Elvileg egyharmad rész Chardonnay, kétharmad rész Sauvignon Blanc, plusz leheletnyi Olaszrizling házasításából készült. Imádtam... Kellőképpen száraz, kellőképpen zamatos fehér. Kissé fanyar, de gyümölcsös íz, élénk savak, és QUALITY! Elegáns, semmiképpen nem kell szégyenkezned, ha ezzel kínálod a vendégeidet. Illata a virágos rété egy kis szénával vegyítve, talán vmi déli gyümölcsre is emlékeztet, de, hogy pontosan mire? passz :(
Heimann Cervaes 2004: Nnnnnyammm! Bevallom szeretem az olyan vöröset, ami könnyed és mégis tartalmas. Ez pont az. Kellőképpen füstös, közepesen testes, nem túl durva tannin, finom ízek, melyben leginkább a meggyes fíling dominál. Legendás borbarátommal viszonylag gyorsan legurítottunk egy palackkal, elégedetten. Sauvignon-buziknak semmiképpen ne kínáld, hiányolni fogják a szájat összeapasztó tannint és a nagy testet, de egy nehéz kaja után könnyű és elegáns levezető lehet. Véleményem szerint kellemes ízével, közepes (vagy inkább könnyed) testével vacsora utáni férfias beszélgetéshez tökéletes.
Vesztergombi Turul Cuveé 2005:
Nnnnna, öcccsém! Ezt egy otthoni magányos estén egymagam végeztem ki. Komoly testű, mélyrubin színű CabFranc & Merlot házasítás. Érett, aszalós tanninnal, étcsokis, meggyes illattal. Enyhén füstös/dohányos íz szerintem. Komoly bor, melynek ízét a savak mögé bújtatott gyümölcsössége mellett, leginkább a határozott tanninok adják. Nagy borokat kedvelő vacsoravendégeket kínálhatod vele, komolyabb sültek, esetleg vadak húsából készült főfogás mellé.